Collecting Pieces




TITLE

Collecting Pieces



STUDENTS Bohyun Chang & Suk Lee
Iowa State University


FACULTY SPONSOR Jungwoo Ji
Iowa State University

 



JUROR COMMENTS  

This winning project is both an inhabitable building and landscape. The convincing interior space strategy and terrific scale make it a place of interest and a reflection of the Farnsworth House itself. The building design celebrates the relationship to the land and site; a concept Mies incorporated into his designs as well. 



DESCRIPTION  

The Farnsworth house was designed by Mies van der Rohe in 1900s. The masterpiece architecture used industrial materials like glass, I-beam, and marble. With Industrial revolution, architectural Modernism was occurred as Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, and Le Corbusier were the pioneers of modernism. They argued the importance of hierarchy in architecture. Mies used grid system for the locations of supports, mullions, and covered box inside. Farnsworth House has curtain wall skin 360 degree that provides landscape views for the visitors. The building offers three elements of landscape such as ground, water, and sky. Not only visitors experience that masterpiece architecture, but also enjoy the surrounding landscape view as one group. "€˜Collecting Pieces", a proposal for the new visitor center for Farnsworth House, replaces the existing bridge from the original visitor center to the House. The Collecting Pieces is served as a function of bridge that provides a connection between overall environment and Farnsworth House for the visitors. The concept was developed by emphasizing existing landscape and people’s experience. The experience in the House can be described as one single and group experience. However, the Collecting Pieces highlights diversity. From the first step in visiting center, people consciously and unconsciously learn three individual elements of ground, water, and sky till the end of their journey. Horizontal rhythm from entrance refers to the ground as vertical rhythm is for sky towards the house are combined together with addition of elevated change to creek. As previously mentioned, the new visitor center has a function of a bridge, at some part of the building highlights the water. Along with the overall shape of the building, it contains small boxes on ground, roof or ceiling, and water in order to indicate individual experience rather than one group experience. When visitors arrive at Farnsworth House, they realize the portion of window of the building, 1/3 of sky, 1/3 of water, 1/3 of ground, gives a dramatic picturesque surrounding view. The Collecting Pieces three spatial parts. On north side of the building, it has more closed programs like offices, gift shop, dining area, and multi-purpose room. In the center of the building, the function is the bridge from parking to the masterpiece. And in southern part, there are gallery space with opening to the creek. In addition, the design offers a contrast with Farnsworth House in terms of individuality and separation. The addition of small boxes individually interact with one person and educate the visitors about the Farnsworth House. Also it provides views to three different elements as well as visitors physically use it. The visitors define their own experience and idea about Farnsworth House. During being in the House, they remind the boxes from the visitor center and connect the experience from the center with the experience in Farnsworth House. Thus, emphasizing landscape and views getting from Farnsworth House was the major concept development for the Collecting Pieces. But the Collecting Pieces provides contrast experience how visitors learn about Farnsworth House.